Geoka
Geoka
Geoka

Co je to přesnost měření?

Geodetické práce
11. 4. 2011

Považujeme za samozřejmost, že veškeré geodetické práce provádíme s předepsanou přesností. Tato přesnost je pro různé typy prací různá.

Co je to přesnost měření?

Při měření montovaných konstrukcí měříme na milimetry, při geometrických plánech měříme na centimetry a při sestavování informačního systému stačí určení polohy i v metrech.

Při měření pro potřeby katastru nemovitostí je to s přesností trochu komplikovanější. Tato měření mají katastrální vyhláškou č. 357/2013 Sb. předepsanou přesnost se střední chybou ±0,14 m.

Podklady, ze kterých se připravuje vytyčení hranice, mají ovšem velmi rozdílnou kvalitu. Nejvyšší kvalitu mají digitální katastrální mapy, polní náčrty a záznamy. Z těchto podkladů jsme schopni vytyčit hranici nejpřesněji. Většinou se jedná o kvalitu 3.

Více jak polovina katastrálních map jsou mapy grafické, v naprosté většině v měřítku 1:2880. Nositelem informace o poloze lomového bodu hranice je pouze zákres v této mapě. Podle kvality mapy i lokálního zákresu v této mapě může být nejistota tohoto zákresu i několik metrů (kvalita 8). Za těchto okolností nelze ani při sebepečlivější rekonstrukci mapy ani nejpřesnějším měřením dosáhnout vyšší kvality vytyčeného bodu.

Řešení však přesto existuje. Jmenuje se souhlasné prohlášení vlastníka. Více též na letáku ČÚZK.