Geoka
Geoka
Geoka
1. 3. 2023

Soudním znalcem v oboru geodézie jsem již více než 30 let. Za tuto dobu jsem se setkal s mnoha případy zbytečných sporů pramenících z chybného chápání podstaty vlastnické hranice a jejího zobrazení.

Soudní znalec

Mnohým sporům bylo možné předejít, pokud by vlastník pozemku včas vyhledal zkušeného geodeta obeznámeného se stavem věci.

Každá zobrazená hranice může mít jinou přesnost. Závisí na historickém vývoji mapy v dané lokalitě a na způsobu vzniku hranice. Hovoříme o tzv. geometrickém a polohovém určení hranice pozemku (GPU). Pro přenesení tohoto GPU do terénu provedeme vytyčení hranice pozemku.

Každá stavba, auto či jiná věc si vyžaduje pravidelnou údržbu a někdy i generální opravu. Totéž platí i o vlastnické hranici. Nejlepší je udržet původní označení hranice provedené v době jejího vzniku. Takto označená hranice pozemku je nejspolehlivější a má největší průkaznou hodnotu. Geometrické plány na vyznačení těchto hranic do mapy a mapy samotné jsou již jen prostředkem, jak tuto originální hranici zobrazit. Toto zobrazení nikdy nebylo ani nebude absolutně přesné. Vždy bylo a bude provedeno s určitou nepřesností.

Podle doby vzniku geometrických plánů a map se tyto nepřesnosti pohybují od rozsahu několika metrů až po centimetry. Pokud z těchto podkladů provedeme obnovu původní hranice, tj. vytyčení hranice, nemůže být přesnost této obnovy větší než s jakou přesností byla původní hranice zobrazena. Záleží ovšem na schopnostech vytyčovatele, jak dovede staré geometrické plány a mapy interpretovat.

Pokud není vlastnická hranice v katastru nemovitostí určená s dostatečnou přesností (tj. ±0,14 m), existuje permanentní nebezpečí, že může dojít mezi sousedy k rozporům. Je proto vzájmu každého z vlastníků, aby jeho hranice byly určeny co nejpřesněji. V současné době existuje účinný a v podstatě jednoduchý způsob jak shody dosáhnout. Řešením je tzv. souhlasné prohlášení vlastníků.